Geslepen glas
Glas is van zichzelf scherp. Dat weten veel mensen. Wie heeft zichzelf nu eens niet gesneden aan glas. Om ervoor te zorgen dat glas niet meer scherp is, wordt het geslepen. Het slijpen van glas kan op verschillende manieren worden gedaan. Eigenlijk met twee redenen, namelijk om glas af te scherpen, of om de rand van het glas af te scherpen en het tevens mooier of decoratiever te maken.
De eerste reden om glas te slijpen, het afscherpen, wordt eenvoudigweg gedaan om er voor te zorgen dat het glas hanteerbaar wordt, en niet dat iedereen die het (niet goed) hanteert, te beschermen. De rand van het glas wordt, nadat het is gesneden, aan de boven- en onderkant met een (automatisch) schuurpapier bewerkt, zodat de scherpe rand bot wordt. Hier hoef je niet veel moeite voor de te doen, maar natuurlijk wel uitkijken dat het glas niet door het schuurpapier snijdt! Vaak wordt bij het afscherpen van glas water gebruikt om gereedschap te koelen, maar dit is niet noodzakelijk. Het hoeft per slot van rekening niet mooi te zijn, als het maar niet scherp meer is. Vaak wordt deze manier “saffrijn” –slijpen genoemd, afkomstig van het Franse woord “chanfrein”, wat “schuin en scherp geslepen rand of kant” betekent.
Een andere vorm slijpen van glas is bedoeld om decoratief te zijn. De zijkant van een geslepen glasplaat wordt machinaal zodanig bewerkt dat er een hooglans gepolijste vorm aan komt. Deze manier van slijpen van glas wordt veelal toegepast bij glazen meubels, geslepen spiegels, tafelbladen, glazen traptreden, glazen balustrades en andere toepassingen waar “het oog ook wat wil”.
Er zijn allerlei vormen van hoogglans slijpen van glas, waarvan de bekendste zijn: Plat Poli (de zijkant van het glas is vlak en afgescherpt), Facet (1 van de afgescherpte randen wordt vergroot en komt dus aan de voorkant van het glas te zitten), Bullnose (de hele zijkant van het glas is rond), Triple C (de zijkant van het glas bestaat uit 3 ronde vormen) en Ogee (de zijkant loopt in een soort S-vorm).